Je hebt geen geld, niets om naar uit te kijken en je goede voornemens zijn mislukt: de derde maandag van januari staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar. Om deze zogenaamde ‘Blue Monday’ net iets leuker te maken, gaan studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) samen een blokje om. […]
Zorg & onderwijs
DDoS-aanvallen uitgelegd
Amsterdamse ziekenhuizen en onderwijsinstellingen hadden deze week te maken met DDos-aanvallen. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe vaak komen ze voor?
‘Kinderen eten best groenten, als ze die maar aangeboden krijgen’
Een witte boterham met chocoladepasta, zonder groente of fruit: zo zien sommige broodtrommels van kinderen op de basisschool eruit. Dat kan anders, blijkt uit onderzoek van Frédérique Rongen, dat onder andere op Amsterdamse scholen werd uitgevoerd.
Ook UvA werd getroffen door cyberaanval in Zuid-Nederland
De Universiteit van Amsterdam kampte donderdag met traag internet door een DDoS-aanval op universiteiten en hogescholen in Brabant en Limburg. Alle universiteiten en hogescholen delen hetzelfde ICT-netwerk, waardoor de aanval in Zuid-Nederland ook andere instellingen raakte. De Hogeschool van Amsterdam ondervond geen problemen met het internet. Volgens ICT-organisatie SURF is de aanval inmiddels voorbij.
Geen Amsterdamse hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen
Dinsdag meldde het RIVM dat honderden mensen mogelijk besmet zijn met hepatitis A door het eten van bevroren blauwe bessen van Albert Heijn.
AI-chatbots als psycholoog: “Ik ben er geen voorstander van dat we hier een soort van sociaal experiment van maken”
Op de website Character.ai kunnen bezoekers praten met bots die verschillende personages hebben. Enkele personages hebben een therapeutisch karakter, waarvan ‘Psychologist’ één van de populairste is. Bijna 91 miljoen berichten stuurden gebruikers naar de chatbot. Een gebruiker en twee hoogleraren reageren op deze ontwikkeling.
Stagevergoedingen in het onderwijs: luxe of noodzaak?
Het lerarentekort in het primaire onderwijs blijft maar aanhouden. Ook in Amsterdam zijn de zorgen groot. De gemeente beschouwt het lerarentekort als de voornaamste bedreiging voor de onderwijskwaliteit en gelijke kansen. Het ontbreken van stagevergoedingen voor onderwijsstudenten vinden vakbonden dan ook onbegrijpelijk, in een sector waar zo’n nijpend tekort is. Hoe zit dat in Amsterdam?
Doppler-meting kan uitwijzen of de placenta van een baby niet goed werkt
Een Doppler-meting, een meting die gewoon tijdens een normale echo uitgevoerd kan worden, kan succesvol ingezet worden om te bepalen of de placenta van een kleine baby wel of niet goed functioneert. Voorheen werd de bevalling van kleine baby’s vaak eerder opgewekt. Bij zo’n driekwart van de gevallen lijkt dat niet nodig. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat het Amsterdam UMC en het UMC Groningen samen hebben opgezet.
Fietsmaatjes straks ook in Amsterdam, eerste afdeling in West
Vrijwilligersinitiatief Fietsmaatjes komt met een eerste Amsterdamse locatie. De afdeling zal in de buurt van het Westerpark gerealiseerd worden.
Snelle stijging aantal Amsterdamse kinkhoestgevallen
Het aantal kinkhoestgevallen in Amsterdam is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Eerder deze week werd duidelijk dat het RIVM zich zorgen maakt over de landelijke toename van aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest.