Extra betalen voor een plantaardige cappuccino is heel normaal in de Amsterdamse horeca. Maar niet iedereen vindt het nog van deze tijd. ‘Als je producten wil kopen die goed zijn voor de planeet zou dat niet duurder moeten zijn.’
Economie
‘We vrezen kaalslag’: de complexe relatie tussen Amsterdamse ondernemers en verhuurders
Veel Amsterdamse ondernemers hebben het zwaar door de coronacrisis. De huur is vaak een van de grootste vaste lasten. De rechtbank Den Haag heeft recent geoordeeld dat twee Haagse horecaondernemers nog maar de helft van hun huur hoeven te betalen.
Deze commerciële keukens bestaan alleen online
Door de horecasluiting verdienen restaurants hun geld met het bezorgen en afhalen van maaltijden. Spookkeukens proberen daarop in te spelen.
Thuisonderwijs voor coronapups
Sinds de coronacrisis is er een gat ontstaan tussen vraag naar en aanbod van puppycursus in Amsterdam. Om dat gat te dichten, zetten sommige hondenscholen nu in op online puppycursus.
Studenten over hun lockdown-uitgaven: ‘Iets meer cocktails en zalm’
Vrijdagavond in kroeg, zaterdag naar een festival en zondag naar de bioscoop. Een jaar geleden waren de weekenden van veel jonge Amsterdammers drukker, maar ook duurder. NAP Nieuws vroeg studenten waaraan ze hun geld uitgeven nu alles gesloten is.
Econoom Peter Louter: ‘De groei van de Amsterdamse economie lijkt er wel uit’
Peter Louter werkt ieder jaar aan een ranglijst met de economisch best presterende gemeenten van het land. Daarop is te zien dat Amsterdam lang een opmars maakte – tot enkele jaren geleden.
Glühwalks als het nieuwe terrassen
De Stille Stad – Ook nu de stad stil is, zijn Amsterdammers op zoek naar vermaak. En dat blijkt bijvoorbeeld te vinden in glühwalks. Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat […]
Retailers in de Kinkerstraat kiezen nog niet massaal voor afhaalloket
Winkeliers mogen weer een beetje meer: ook niet-essentiële winkels kunnen nu een afhaalloket openen. Een beetje ondernemer deed dat al, volgens Natali Salvaggio. ‘Je kunt er nu alleen niet meer voor beboet worden.’
Wormenhotels en asfalt van wc-papier: Amsterdam circulair, maar voortgang niet meetbaar
Een stad waarin economische groei en duurzaamheid samengaan. In april 2020 maakte de gemeente bekend hoe ze dat wil bereiken in de strategie ‘Amsterdam circulair 2020-2025’. Bijna een jaar later zijn de resultaten nog niet meetbaar.
Voorlopig minder pizza- en pakketdozen aan de deur: ‘veiligheid van onze mensen staat voorop’
Veel bedrijven in de vervoers- en logistieke sector ondervinden problemen door de hevige sneeuwval. Andere profiteren juist. NAP Nieuws vroeg naar hun reacties en maatregelen.