De cacaoceremonies uit Latijns-Amerika zijn overgewaaid naar Amsterdam. Wat daar al eeuwenlang een spiritueel ritueel is, biedt ook hier steeds meer mensen een moment van bezinning te midden van de stadse drukte.
Het is kil op de Prinsengracht. Mensen haasten zich met gebogen hoofden langs de statige panden, blikken strak op de stoep, druk op weg naar hun bestemming. Nummer 581 oogt als een doorsnee kantoor. Buiten raast de stad door, maar binnen zit sjamaan Hailey Noa (38) op een yogamat, omringd door de kruidige geur van brandende witte salie. Met een bosje veren zwaait ze de rook om zich heen, een ritueel om zich energetisch te reinigen. Voor haar op de grond staan een flesje Agua de Florida, twee diepbruine cacaopeulen – verrassend groot – en het belangrijkste: een dampende kop chocolademelk. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar dit is geen gewone chocolademelk.
‘Cacao helpt om jezelf duidelijkheid te geven,’ legt Hailey Noa uit. Volgens haar groeit in Amsterdam de behoefte aan verstilling en zoeken steeds meer mensen naar wat ze écht willen in het leven. De doelgroep bestaat voornamelijk uit vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. ‘Cacao werkt op het hart’, legt Hailey Noa uit. ‘De plant bevat de stof theobromine, dat de bloedvaten verwijdt en de hartslag verhoogt, waardoor je helderder kunt nadenken. Daarnaast zorgt de stof melatonine in cacao voor rust en dat maakt ruimte voor je intuïtie. Je hoofd is dan niet meer bezig met to-do-lijstjes.’ Tijdens de ceremonie, die zo’n 3,5 uur duurt en gemiddeld 70 euro kost, probeert Hailey haar deelnemers in een meditatieve staat te brengen door gerichte vragen te stellen. ‘In tegenstelling tot ayahuasca, een ander natuurmedicijn, kun je daarna gewoon in de auto stappen.’

Van jurist naar sjamaan
Hailey Noa weet als geen ander hoe het is om je levenspad opnieuw te moeten bepalen. Na haar studie privaatrecht aan de Vrije Universiteit begon ze als jurist, maar al snel voelde dat niet goed. Ze gooide het roer om en werd yogadocent. Via collega’s die in Peru waren geweest, ontdekte ze ceremoniële cacao. ‘Mijn eerste gedachte? Dat is gewoon chocolade!’ Toch besloot ze het te proberen. Het voelde voor haar als ‘het ontbrekende puzzelstukje’. In Guatemala leerde ze daarna van Maya-sjamanen de fijne kneepjes van de ceremonie. De cacao die ze gebruikt, komt nog steeds uit die regio. ‘Zo weet ik zeker dat het ethisch verantwoord is, de mensen eerlijk betaald krijgen en het échte ceremoniële cacao is.’
‘Mijn eerste gedachte? Dat is gewoon chocolade!’
Hailey Noa, sjamaan
Geen chocolade uit de supermarkt
De ceremoniële cacao die Hailey Noa uitserveert, heeft een redelijk bittere smaak—een wereld van verschil met de romige, zoete chocomelk uit de supermarkt. ‘Dat verschil zit in de cacaosoort en het productieproces. Ceremoniële cacao wordt gemaakt van de langzaam groeiende criollo-cacao, die rijk is aan medicinale stoffen,’ legt Hailey Noa uit. ‘Alles gebeurt met de hand; van het oogsten met een machete tot het drogen in de zon. Door deze zorgvuldige aanpak blijven de werkzame stoffen behouden terwijl fabriekscacao door intensieve bewerking veel van zijn voedingswaarde en energie verliest.’
De natuur staat centraal in de ceremonie en voor Hailey Noa betekent dat ook iets teruggeven. ‘De cacao is een geschenk van moeder aarde’, zegt ze. In een stad als Amsterdam, waar groen schaars is, vraagt dat om creatieve oplossingen. Soms schenkt ze daarom het water dat tijdens de ceremonie is gebruikt na afloop in de gracht, om toch iets terug te geven aan de natuur.

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Benieuwd naar de cacaoceremonies vanuit het perspectief van de Peruaanse Adriana Churampi, universitair docent Latijns-Amerikaanse literatuur en cultuur aan de Universiteit Leiden? Lees hier het andere deel!