Op de Horecava, een jaarlijkse beurs voor de horecabranche in de RAI, wordt voedselverspilling tegengegaan door resten aan goede doelen te doneren. Toch blijft de prullenbak ook een populaire eindbestemming.
Een groepje keurige mannen van middelbare leeftijd staat in een kringetje te praten. Over hun hemden hebben ze rode shirts aangetrokken met daarop Donate Team. De stijf opstaande boorden van hun hemden piepen er keurig bovenuit en verraden hun herkomst: het ING-kantoor. Vandaag helpen ze een paar uurtjes bij de inzamelingsactie van de Horecava. Op donderdagmiddag loopt de beurs na vier dagen ten einde. Exposanten kunnen hun overgebleven spullen inleveren, die vervolgens worden gedoneerd aan De Voedselbank, het Leger des Heils en de Regenboog Groep.
Eten is er op de Horecava in overvloed: op vrijwel elke vierkante meter krijg je een sample in je handen gedrukt. Maar waar overvloed is, ligt verspilling op de loer. In Nederland wordt jaarlijks gemiddeld 51 miljoen kilo voedsel weggegooid. Om verspilling op de beurs te beperken, hebben de Horecava en de RAI hun krachten gebundeld. Stephanie Mathas, manager verantwoord ondernemen bij de RAI, coördineert de actie met een team van 60 vrijwilligers. ‘Er is hier zoveel eten. Het zou natuurlijk mooi zijn als we de hoeveelheden in eerste instantie kunnen beperken, maar het is ook fijn dat we het eten daardoor een tweede bestemming kunnen geven.’
Voorwaarden voor voedselinzameling
Niet alles is geschikt voor donatie, legt Mathas uit. ‘Belegde broodjes accepteren we niet, omdat ze snel oud worden en de kwaliteit niet te garanderen is.’ Ook moeten producten minimaal zeven dagen houdbaar zijn en in ongeopende verpakkingen zitten.
Horecagroothandel Bidfood staat met verschillende stands op de beurs, waaronder met verse vis en zeevruchten. De chef vertelt hoe hij de verspilling van deze kostbare producten beperkt: ‘aan het einde van de dag eten we met het team wat overblijft.’ Toch belandt er dagelijks ook eten in de prullenbak. ‘De voedselbank neemt helaas geen oesters aan.’
Naast hem staat collega Elmer Dijkerman bij de broodjesafdeling van Bidfood. Hij zucht: ‘Ik werk al twintig jaar in de keuken en overal wordt zo veel weggegooid.’ Volgens hem ligt de oorzaak bij de klant is koning mentaliteit. ‘Horecaondernemers willen mensen altijd op hun wenken bedienen, en daardoor blijf je met overschotten zitten.’ Op de vraag wat er straks met de luxe broodjes ham en burrata op de toonbank gebeurt, antwoordt Dijkerman: ‘Die broodjes heb ik vanochtend gemaakt en met haarlak bespoten, zodat ze er de hele dag goed uitzien. Ze zijn dus sowieso bedoeld om weggegooid te worden.’
Vrijwilligers in actie
De ING’ers zijn ondertussen uitgerust met stevig gepantserde bouwschoenen voor het geval er zwaar eten op hun tenen belandt. Ze duwen winkelkarren vooruit om de donaties mee te vervoeren. Tamelijk ongemakkelijk bewegen ze zich richting de verschillende stands, waar de exposanten in hoog tempo bezig zijn met het afbouwen van de beurs. ‘Hebben jullie nog producten over om te doneren?’ Soms krijgen ze een nee en een vragende blik, alsof men zich afvraagt wie deze mannen zijn. Andere horecaondernemers dragen juist gul bij.
Om 16:45 rijden de busjes van de goede doelen voor. Het assortiment is ondertussen flink gegroeid: crackers, bier, ananassen, uien en enorme zakken met lege blikjes en flesjes voor het statiegeld. Stephanie Mathas slaat haar handen voor haar mond. ‘Oh, wat is het veel zeg!’ De vrijwilligers beginnen de spullen in te laden. Om 18:00 moeten zij plaats maken voor het afbouwteam, want dan wordt de beurs definitief afgebroken. De gedoneerde spullen die dan nog niet zijn meegenomen, worden vrijdag door de goede doelen opgehaald.