In een bruisend strijdtoneel is Ivo Smeets van café In Den Ouden Vogelstruys gekroond tot Nederlands kampioen biertappen. In slechts zeven minuten en drie seconden serveerde hij twee vaasjes, twee fluitjes en twee speciaalbiertjes op het podium van de Horecava in de RAI. Daarmee overtuigde hij de jury en sleepte hij de felbegeerde bierbokaal in de wacht.
Door het hele land werden het afgelopen jaar vijf voorrondes gehouden waarin horecatijgers zich konden plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap biertappen. Uit deze voorrondes kwalificeerden zich de 48 beste tappers, die vandaag streden om de titel.
Goed biertappen vraagt meer vakmanschap dan je misschien denkt. Volgens organisator Gerrit Verweij van Stichting Tapwedstrijden werden de finalisten beoordeeld op maar liefst 54 onderdelen. ‘Dat begint al bij het droogmaken van het dienblad, maar gaat bijvoorbeeld ook over de bolling van de schuimlaag. Een goed getapt biertje smaakt écht beter dan een slecht getapte.’ De vier belangrijkste voorwaarden voor een perfecte koude kletser volgens Gerrit Verweij: 1. Het bier moet in een schoongespoeld glas worden geserveerd. 2. Het tappen moet in een vloeiende beweging gebeuren 3. Het afschuimen moet óók in een vloeiende beweging gebeuren, zodat er een ‘massieve schuimmanchet ontstaat’. en 4. Het bier moet ten allen tijden tussen de drie en vijf graden worden geserveerd.
De vierkoppige jury, bestaande uit drie voormalig kampioenen en horecaondernemer Remco Glas, beoordeelde de tappers op vaardigheden, gastvrijheid en snelheid. Glas noemt het NK biertappen het mooiste wat er is: ‘Ze staan hier met zo veel passie pils te tappen. Het is echt een vak.’ De bieren werden geserveerd in speciale wedstrijdglazen met indicatorstreepjes op de zijkant. Begint je schuimlaag bij het gele streepje, dan heb je de perfecte goudenpretcilinder getapt. Maar, benadrukt Glas, er zijn ook absolute doodzonden: ‘Niet begroeten én slechte hygiëne. Vrouwen moeten bijvoorbeeld wat mij betreft echt hun haren opsteken.’
Proeven doet de jury niet. ‘Het blijft een officiële wedstrijd. Ik wil als jurylid ook professionaliteit uitstralen. Als ik alles zou moeten proeven, zou ik er straalbezopen zitten’, aldus Remco Glas. De beoordeelde biertjes werden uitgedeeld aan het publiek, dat zichtbaar genoot van de frivole sfeer en het overvloedig stromende bier.
Op de tweede plek eindigde Michelle van Dijk, met dezelfde score als Smeets, maar een luttele 30 seconden langer op de klok. De deelnemers gingen naar huis met de eeuwige roem.
Check onze instagrampagina @napnieuws voor meer beeldmateriaal