De gemeente Amsterdam stelt 250.000 euro extra beschikbaar voor hulp aan ongedocumenteerde Amsterdammers. Dat maakte de gemeente woensdag bekend op haar website. Met dit geld wil de gemeente organisaties versterken die ongedocumenteerden ondersteunen bij onderliggende problemen om hen zo perspectief op een stabiel bestaan te bieden. Het gemeentebeleid staat haaks op de visie van asielminister Marjolein Faber (PVV), die geen geld meer wil vrijmaken voor de bed-bad-broodregeling.
Amsterdam telt volgens schattingen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) ongeveer vijftienduizend ongedocumenteerde inwoners. Dit zijn mensen die zonder geldige verblijfsvergunning in Nederland wonen, waardoor ze een groot risico lopen te worden uitgebuit en vaak in schrijnende omstandigheden leven. Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) benadrukt in het persbericht het belang van investeren in structurele en humane oplossingen, omdat ‘deze groep minder makkelijk toegang heeft tot basale voorzieningen zoals voedselhulp en medische hulp’.
Bed-bad-brood
Volgens de woordvoerder van Groot Wassink zijn de gemeentelijke inspanningen voor deze groep niet nieuw. Zo werkt Amsterdam al sinds 2020 samen met het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, Human Aid Now en het Landelijk Fondsenoverleg bij het organiseren van voedselhulp. Die activiteiten worden nu uitgebreid naar onder andere huisvesting, gezondheid en zorg, en participatie.
Ook benadrukt hij dat niet alle ongedocumenteerde Amsterdammers in de opvanglocaties van Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) – zoals de bed-bad-broodregeling formeel heet – verblijven: ‘Sommigen van hen wonen al tientallen jaren in Amsterdam, langer dan jij en ik. Zij werken en huren zwart en hebben daardoor geen rechten; dat maakt ze zo kwetsbaar.’
Het beleid van de gemeente Amsterdam staan haaks op de opvattingen van Kabinet-Schoof. Asielminister Faber (PVV) wilde vanaf januari geen geld meer vrijmaken voor de bed-bad-broodregeling, maar werd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht door de rechter teruggefloten vanwege het ontbreken van een volwaardig alternatief. In Eindhoven komen de kosten sinds kort wel volledig voor de rekening van de gemeente.