Twintig jaar etentjes voor verbinding door Resto VanHarte gevierd met feestelijk diner

Resto VanHarte, een organisatie die zich inzet tegen eenzaamheid door mensen samen te laten dineren, vierde maandag haar twintigjarig bestaan in de Beurs van Berlage. Vaste gasten, vrijwilligers en andere betrokkenen schoven aan bij een feestelijke maaltijd (nog feestelijker dan normaal).

De Grote Zaal van de Beurs van Berlage is feestelijk versierd met rode hartvormige ballonnen. Terwijl de eerste dinergasten met hun rollator langzaam binnendruppelen, vertelt directeur Polle Janssens waar de organisatie voor staat: ‘we zien de maaltijd als middel en de tafel als platform om contact te maken.’ Hij legt uit dat de Resto’s er voor elke groep zijn. ‘Toch zie je in de praktijk dat ouderen nog de grootste groep gasten vormen.’

Resto VanHarte werd twintig jaar geleden in Den Haag opgericht door Fred Beekers, om mensen bij elkaar te brengen voor het avondeten. Nu zijn er al 50 plekken in Nederland waar een of twee keer per week samen wordt gegeten. Er zijn al zeven locaties in Amsterdam.

Vaste gasten

De gepensioneerde Gemma en Gerard Terhaag wachten in de ontvangsthal tot de zaal open gaat voor het diner. Sinds anderhalf jaar eten ze twee keer in de week bij Resto VanHarte in Amsterdam-Noord. ‘Alle soorten en kleuren mensen komen eropaf. Er worden allerlei talen gesproken’, vertelt Gemma. ‘Soms doe ik maar alsof ik de mensen versta, of zij mij,’ grapt ze. Voor het stel is Resto VanHarte een uitkomst omdat Gemma niet meer kan koken. ‘Wij komen er eigenlijk alleen om te eten, maar er is ook een groep mensen die daarnaast nog dingen samen doet.’

Een groep van negen dames komt de hal binnenlopen. Het zijn de vrijwilligers Resto VanHarte in Landsmeer. Dat is de enige locatie volledig wordt gerund door een groep vrijwilligers, van het koken, tot het uitkiezen van het menu en het management. ‘Het hoofdkantoor laat ons meestal met rust. We krijgen elke week een pinpas met geld en dan organiseren we het met elkaar,’ vertellen Katinka Waaijer en Anneke Schalk. En met succes: ‘Het is elke keer bomvol. We hebben plek voor veertig man, soms zitten er 50, maar er willen meer mensen komen eten. Ze worden bijna boos als ze niet kunnen.’

Nieuwe doelgroepen

De organisatie probeert met nieuwe initiatieven ook andere doelgroepen aan te spreken. Zo is er een pilot bezig met Studentenresto’s op studentencomplexen. Janssens legt uit dat ze wel studenten uitnodigen voor de reguliere Resto’s te komen. Toch zien ze weinig studenten die bij hen aanschuiven. ‘Het is lastig om voor iedereen hetzelfde te koken en dezelfde sfeer te creëren,’ licht Polle Janssens toe. Sinds anderhalf jaar is er ook een samenwerking met Alzheimer Nederland, de Onvergetelijke Kookclub, waar mensen met Alzheimer met een mantelzorger naar toe kunnen komen.

Bovendien richt Resto VanHarte zich vooral op uitbreiding. ‘We willen graag meer Resto’s openen. We krijgen op de socials constant reacties als ‘waarom zit je niet in Apeldoorn, en waarom zit je niet in Leeuwarden?’, dus je merkt dat het ook na twintig jaar nog steeds nodig is.’