Geen Amsterdamse hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen 

Dinsdag meldde het RIVM dat honderden mensen mogelijk besmet zijn met hepatitis A door het eten van bevroren blauwe bessen van Albert Heijn. In Amsterdam zijn tot nu toe geen gevallen bekend van de infectieziekte door het besmette fruit. 

Er zijn twaalf gevallen gemeld bij het RIVM. Twee van hen zijn in het ziekenhuis beland. Omdat de incubatietijd van hepatitis A lang is, zo’n twee tot zeven weken, verwacht het RIVM dat meer meldingen van besmettingen nog zullen volgen. 

De GGD Amsterdam ziet dinsdagavond nog geen reden tot nader onderzoek in de stad naar aanleiding van de uitbraak. ‘We zien tot nu toe geen stijging van het aantal besmettingen. Sterker nog, er zijn dit kwartaal minder gevallen gemeld ten opzichte van vorig kwartaal’, meldt de GGD Amsterdam aan NAP Nieuws. Dat is gebruikelijk, want mensen lopen de besmetting meestal op als ze op vakantie zijn. 

Slechte hygiëne

De met hepatitis A besmette blauwe bessen uit de diepvries van Albert Heijn waren afkomstig uit Polen. Waarschijnlijk is het misgegaan door slechte hygiëne tijdens het verpakken van de bessen, meldt het RIVM aan de NOS. 

De zakken, die als houdbaarheidsdatum 14 april 2026 hebben, zijn inmiddels uit het assortiment gehaald. Alle andere kilozakken zijn uit voorzorg weggehaald. Klanten die de zakken nog in huis hebben, mogen die terugbrengen en krijgen hun geld terug. Blauwe bessen die in een mix met ander fruit zitten, of in een doosje, zijn niet besmet.

Leverontsteking

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Mensen worden ziek van het virus door contact met andere zieke mensen of het eten of drinken van voedsel of water dat verontreinigd is. Symptomen zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid en buikpijn, en kunnen tot zes maanden aanhouden.