Naast de gezelligheidsquizzers die onder het genot van een biertje een quizavond houden via Zoom, zijn er ook fanatiekelingen die uren per week trainen om mee te doen met nationale en internationale quizwedstrijden. Sinds de coronacrisis is quizzen populairder dan ooit, maar hoe ziet de wereld van het serieuze quizzen er eigenlijk uit? Maak eerst de quiz en lees daarna het verhaal van Devrim Aslan, superquizzer van tv-programma Beat the Champions.
Quiz: Wat weet jij van het Nederlandse quizlandschap?
#1. Verkopen quizbedrijven (bedrijven die quizzen samenstellen) sinds de pandemie meer of minder online quizzen?
#2. Wat is de man/vrouw verhouding bij de nationale kampioenschappen?
Bij de gezelligheidsquizzers in pubs en cafés is de man/vrouw verdeling redelijk gelijk, maar bij de nationale kampioenschappen zijn er aanzienlijk meer mannen dan vrouwen. Devrim Aslan, quizzer bij tv-programma Beat the Champions, schat dat de verhouding rond de 85:15 ligt. Kosse Stegman, lid van quizteam Niet Beij Ons, bevestigt dit. Ook wat leeftijd betreft zit er verschil tussen de gezelligheidsquizzers en serieuze quizzers. ‘Bij de gezelligheidsquizzers heb je ze qua leeftijd wel in alle soorten’, stelt Aslan. ‘Maar bij de serieuze quizzers zou je kunnen zeggen dat het overgrote deel mannen van 35 tot 60 zijn.’
#3. Hoeveel prijzengeld krijgt de winnaar van het wereldkampioenschap quizzen?
Voor het prijzengeld hoef je niet mee te doen met quizwedstrijden. Bij het WK is de titel de prijs en bij de nationale kampioenschappen is het vaak een stapel boeken of een uitje als een saunabezoek of escaperoom. ‘Quizzen in Nederland doe je voor de lol,’ zegt Devrim Aslan, superquizzer bij RTL programma Beat the Champions. ‘De quizmiljonairs uit VK en VS hebben al hun geld gewonnen bij programma’s als Jeopardy en Who wants to be a millionaire?’ Toch kun je ook in Nederland geld verdienen met quizzen. Esther uit Malden won afgelopen zaterdag 55000 euro toen ze in Beat the Champions de quizzers Diederik Jekel, Cindy Hemink, Abel Gilsing, Nynke de Jong en Aslan versloeg.
#4. Hoeveel teams deden vorig jaar mee met het Open Nederlandse Quiz Contest?
98 team deden mee met de elfde editie van de Open Nederlandse Quiz Contest, gehouden in de Martinikerk in Groningen. Dit is het enige NK quizzen dat in 2020 is doorgegaan. De andere kampioenschappen (het Zuid-Nederlands Quiz Kampioenschap in Eindhoven, en het Nederlands Kampioenschap Pubquiz in Enschede) zouden later in het jaar plaatsvinden maar werden afgelast in verband met de coronamaatregelen. Van alle teams die deelnamen aan het Open Nederlandse Quiz Contest won het Utrechtse team Korsakofschip, gevolgd door Niet Beij Ons uit Nijmegen en Spanish Inquizition uit Groningen. De volgende editie zal worden gehouden op zaterdag 6 februari. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de editie van dit jaar online plaatsvinden en hebben de organisatoren besloten om deze editie gratis te maken.
#5. Welke van de onderstaande teams is GEEN Amsterdams team?
Het team Niet Beij Ons komt uit Nijmegen. Niet Beij Ons is in 2017 Nederlands kampioen geworden bij het kampioenschap in Enschede. Het team bestaat uit ongeveer acht quizzers die ze laten rouleren. ‘Meestal mag je maar vijf quizzers inzetten bij wedstrijden,’ legt Kosse Stegman uit, lid van Niet Beij Ons.
De overige teams zijn Amsterdamse teams, waarvan Charlie Don’t Surf in 2019 het Zuid-Nederlandse Quiz Kampioenschap in Eindhoven heeft gewonnen. A Tribe Called Quiz eindigt meestal op de derde of vierde plaats wanneer het meedoet aan een NK.
Results
Gefeliciteerd! Je hebt blijkbaar al aardig was kennis over het Nederlandse quizlandschap. Misschien moet je jezelf ook maar inschrijven voor een NK?
Hmm je moet je toch nog wat meer verdiepen in het Nederlandse quizlandschap. Je leert vast een hoop door te kijken naar programma’s als Beat the Champions en De Slimste Mens. Succes!
HD Quiz powered by harmonic design
De wereld achter het quizzen
‘Individueel quizzen is oprecht gewoon een toets maken,’ zegt Devrim Aslan, een van de vijf super quizzers van RTL-programma Beat the Champions. ‘Bij het WK moet je in twee uur 240 vragen beantwoorden, verdeeld over acht categorieën. Je zit dan in volle concentratie, tentamenvibes geeft dat.’ Hij voegt toe dat hij dat zelf wel heel leuk vindt.
Aslan is met 24 jaar een relatief jonge quizzer, en is door RTL omschreven als ‘het grootste talent binnen de Nederlandse quizscène’. Dat hij het quizzen serieus neemt blijkt onder andere uit dat hij gemiddeld 25 uur in de week bezig is met het oplossen en zelf schrijven van quizzen. ‘Ik heb laatst besloten dat ik wel echt beter wil worden,’ zegt Aslan. ‘Ik ben nu specifiek dingen aan het leren en oefenen waar ik niet goed in ben. Laatst heb ik een hele dag op Linda.nl en Wikipedia gezeten om te leren over het koningshuis omdat we daar bij Beat the Champions een paar vragen over fout hadden.’
Met zijn team, A Tribe Called Quiz, doet hij mee aan quizwedstrijden. Het Amsterdamse team heeft onderling afgesproken dat iedereen het nieuws in de gaten houdt, en dat ieder zich specialiseert in bepaalde onderwerpen. Volgens Aslan hebben de meeste goede quizteams een taakverdeling. ‘Sommige mensen quizzen met hun partner of beste vrienden, maar met die mensen praat je veel en heb je dus ook veel overlap in kennis. Idealiter zou je een team bij elkaar rapen gebaseerd op gespecialiseerde kennis.’ Hij benadrukt dat het belangrijk is om een goede klik te hebben met je teamgenoten. ‘Dan verloopt het overleggen nog een beetje soepel. Dat is wel cruciaal op hoog quizniveau.’
Met je team kun je meedoen aan quizwedstrijden. Nederland kent drie nationale kampioenschappen: het Open Nederlandse Quiz Contest in Groningen, het Zuid-Nederlands Quiz Kampioenschap in Eindhoven, en het Nederlands Kampioenschap Pubquiz in Enschede. In verband met het coronavirus ging vorig jaar alleen het Open Nederlandse Quiz Contest op 1 februari door. Ook wordt er elk jaar een wereldkampioenschap quizzen gehouden, maar dat is alleen open voor individuele deelnemers, niet voor teams. Sinds de eerste editie in 2003 heeft nog geen Nederlander het WK quizzen gewonnen.
Quizzen steeds populairder
Door de coronamaatregelen kunnen quizwedstrijden niet meer fysiek plaatsvinden, maar toch heeft dat niet gezorgd voor een verminderde interesse. Sterker nog, quizzen blijkt populairder dan ooit. Studenten doen ter vervanging voor fysieke borrels mee met online pubquizzen, werkgevers huren quizbedrijven in voor virtuele personeelsfeesten, en tv-programma De Slimste Mens verbrak vorige week nog hun kijkcijferrecord. Aslan verwacht dat de populariteit van quizzen alleen maar toe zal nemen. ‘Al helemaal met de avondklok zullen mensen op zoek gaan naar vormen van vermaak die je binnen kunt doen.’
Hobbyquizzer Johan van Dijkhuizen heeft die toename in populariteit al gemerkt. Acht jaar na oprichting had Facebook-groep ‘pubquiz’, een niet-commerciële quizgroep waarin leden quizvragen delen, 135 leden. Nu, elf maanden later, zijn dat er 599: een groei van meer dan 340 procent. ‘Het begon als iets voor insiders maar het is dit jaar meer publiek geworden,’ zegt van Dijkhuizen, oprichter van de groep. ‘Ik zie er wel een pandemie-effect in.’ Waarschijnlijk blijft het voor velen slechts een coronahobby, maar wie weet ontmoeten enkele van de nieuwe leden elkaar in de toekomst wel op een NK.