Lange Frans heeft op Instagram bekendgemaakt dat zijn nieuwe YouTube-kanaal LFBU na ongeveer dertig uur is verwijderd. Uit onderzoek van NAP Nieuws blijkt het kanaal echter een stuk langer in de lucht te zijn geweest.
Op donderdag 14 januari vroeg Lange Frans zijn volgers op Twitter en Instagram al om zich op het nieuwe kanaal te abonneren: ‘Psssssst , ik ben stiekem TERUG op YOUTUBE … bij 25K abonnees drop ik iets nieuws.’
De artiest uit Diemen gaf tegenover NAP Nieuws toe dat hij het nieuwe kanaal afgelopen donderdag had gestart. Er waren oude afleveringen van zijn podcast te zien. Op zondag kwam een nieuwe aflevering van de LF podcast online, waarna – ongeveer dertig uur later – YouTube het kanaal verwijderde. Lange Frans maakt sinds vorig jaar een podcast waarin hij in gesprek gaat met gelijkgezinden. Hij spreekt met hen over complottheorieën en bekritiseert het coronabeleid van de overheid.
Met het nieuws van de verwijdering weet de rapper de aandacht op sociale media en in traditionele media te trekken. Mogelijk heeft hij gelogen over de bestaansduur van het kanaal om zijn beklag tegen YouTube te versterken. Op Twitter bestempelt hij de verwijdering als censuur: ‘Mijn comeback was van korte duur. @YouTubeNL zit vol censuur.’ Daarnaast leest zijn bio dat hij door YouTube is verbannen voor het verspreiden van een ander geluid.
Het vorige kanaal van Lange Frans werd in oktober 2020 verwijderd omdat hij herhaaldelijk de richtlijnen van het platform zou hebben geschonden. In de richtlijnen van het platform staat ook dat iemand wiens account is beëindigd mogelijk geen andere YouTube-kanalen of accounts meer kan gebruiken, bezitten of maken.
Het is de vraag of het wenselijk is dat YouTube Lange Frans blokkeert. Door de verwijdering is de podcast niet meer beschikbaar op YouTube, maar nog wel op diverse alternatieve platformen. Enkele uren na het nieuws over de verwijdering twitterde Lange Frans een link naar de nieuwe podcast aflevering op Bitchute, een platform dat zich net als de rapper verzet tegen “internetcensuur”.
Dit artikel is aangepast op 21-01-2021 met de reactie van Lange Frans.