Amerikaanse republikeinen in Nederland houden zich gedeisd

DEN HAAG – Amerika is tegenwoordig hét land van politieke polarisatie. In Nederland wonen er ruim 40.000 Amerikanen. Zijn die net zo verdeeld als de Amerikanen in hun thuisland? In dit eerste deel van ons tweeluik over Amerikanen in Nederland: de Republikeinse gemeenschap.

‘Who in here hates Trump?’, begint Greg Shapiro zijn improvisatieshow over de Amerikaanse verkiezingen. De goedgevulde zaal van Boom Chicago schreeuwt het uit. Shapiro onderbreekt het publiek met een tweede vraag: ‘who in here really fucking hates Donald Trump?’ De aanwezigen brullen nog harder. 

Shapiro gaat ervan uit dat er onder de ongeveer driehonderd aanwezigen in het theater aan de Rozengracht geen aanhangers van Trump zijn. Maar hoe komt dat? Zijn er geen republikeinen in Nederland of komen die gewoon niet naar dit progressieve theater in Amsterdam?

Stigma

‘Mensen kotsen je meteen uit als ze erachter komen dat je republikein bent. Daarom houden we dat liever voor onszelf,’ zegt Renee Nielsen (49), woordvoerder en enig bestuurslid van Republicans Abroad Netherlands in een een interview in de lobby van het Babylon Hotel in Den Haag 

Nielsen woont sinds 2013 met haar Deense echtgenoot in Den Haag. Daarvoor woonden zij in India, Panama en Letland, waar ze telkens betrokken was bij de lokale afdelingen van Republicans Abroad, een organisatie de belangen van republikeinen in het buitenland behartigt en een aanspreekpunt is voor lokale media.

‘Reagan zou een ‘cowboy’ zijn, George W. Bush een ‘buffoon’ en Trump de nieuwe Hitler.’

De Nederlandse afdeling telt volgens Nielsen ongeveer vijftig leden, maar namen of exacte cijfers kan ze niet geven. Ook kan ze ons niet in contact brengen met andere leden. Volgens haar ‘willen onze leden niet met de media praten, punt’, zegt Nielsen. 

Toch is het belangrijkste doel van de organisatie het vertegenwoordigen van het ‘republikeinse geluid’ in de media. Daarom staan er op de website wel prominent de contactgegevens van Nielsen vermeld. Zij wil de vooringenomenheid van Nederlandse media, die volgens haar vaak op de hand van de democraten zijn, corrigeren. ‘Reagan zou een ‘cowboy’ zijn, George W. Bush een ‘buffoon’ en Trump de nieuwe Hitler. In Nederland kun je niet zeggen dat je republikein bent. Ik krijg altijd veel haatmail nadat ik een mediaoptreden heb gehad, daarom vinden onze leden het fijn dat ze zelf niet met de pers hoeven te praten’.

Ongehoord Amerika

Desondanks kunnen republikeinen in Nederland volgens Nielsen op onverwachte bijval rekenen: ‘Als mensen erachter komen dat ik republikein ben, fluisteren ze me regelmatig toe dat ze me steunen’, zegt ze. ‘Maar dat durven ze nog niet hardop te zeggen.’

Dat kan goed kloppen. Hoewel maar liefst 44.5 procent van de Amerikanen in de V.S. positief staat tegenover Trump, is het in de rest van de wereld wat minder goed gesteld met zijn populariteit. Uit onderzoek van Pew Research blijkt dat Trump wereldwijd slechts de goedkeuring geniet van 29 procent van de bevolking. In Nederland is dat nog iets lager: een kwart van de Nederlanders vindt dat Trump het goed doet. Dat zijn zo’n 4 miljoen Nederlanders, voornamelijk aanhangers van partijen als Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid. Onder leden van deze partijen is de steun voor Trump respectievelijk 41 en 44 procent. Volgens Nielsen is slechts ongeveer de helft van Republicans Abroad Amerikaans. De rest komt uit het buitenland of is Nederlander. ‘We hadden zelfs een Nederlands lid dat Nederlandse media te woord stond’, zegt Nielsen, ‘maar we hebben toen besloten dat we niet willen dat een Nederlander in het Nederlands over Amerikaanse partijpolitiek praat.’

‘Maar wij hebben ook geen behoefte om tegen elkaar aan te zeuren en onze denkbeelden bevestigd te krijgen.’

De meeste leden van Republicans Abroad zijn Amerikaanse expats. In tegenstelling tot ‘activisten aan de linkerkant’ hebben zij volgens Nielsen geen tijd om regelmatig met elkaar af te spreken, omdat het voornamelijk drukke zakenmensen zijn. Zij spreken maar een paar keer per jaar af en hooguit met vijf of zes mensen. ‘Dan drinken we koffie en maken we een praatje, dat is alles’, zegt ze. Hoewel sommige leden dat misschien wel zouden willen, is het geen sociale organisatie. Daar is het ledenaantal simpelweg te laag voor. ‘Maar wij hebben ook geen behoefte om tegen elkaar aan te zeuren en onze denkbeelden bevestigd te krijgen,’ zegt ze, verwijzend naar de democratische evenknie van Republicans Abroad.

Representatief?
Ondanks de losse banden met de moederpartij in de V.S. en het lage aantal leden, is Nielsen in Nederlandse media vaak aangehaald als vertegenwoordiger van de republikeinse gemeenschap in Nederland. Eerder kwam zij aan bod bij NOS, NRC, NAP Nieuws. Ook sprak zij bij EenVandaag, Het Parool en bij een debat in Nieuwspoort

Dat is opvallend aangezien Republicans Abroad Netherlands geen officiële banden heeft met de Republican National Committee (RNC), de Republikeinse partij in de V.S. en de internationale organisatie Republicans Overseas. 

Onder het oppervlakte

De aanhang van Trump en de republikeinse partij blijft in Nederland onder het oppervlakte, zo lijkt het. De weinige republikeinen in Nederland zijn zich goed bewust van het karakter van de Nederlandse politiek, dat ten opzichte van de Amerikaanse politiek, erg progressief is. Daarom spreken zij zich niet zo snel uit. In contact met democratische kandidaten komen ze niet.

In Amerika zorgt de verhitte nationale politiek voor problemen rondom kerst en thanksgiving: familieleden kunnen niet meer door één deur omdat de een Republikeins stemt en de ander Democratisch. In Nederland lijkt dat op het eerste gezicht niet het geval te zijn. Maar dat komt ook doordat democraten en republikeinen hier, in tegenstelling tot in de V.S., voornamelijk langs elkaar heen leven.

En de democraten? Hoe ziet hun gemeenschap in Nederland eruit en hoe verschilt die met die van de republikeinen? Dat leest u volgende week in het tweede deel van dit tweeluik over Amerikanen in Nederland.

 

Amerikanen in Nederland:

  1. Amerikaanse republikeinen in Nederland houden zich gedeisd
  2. Democraten in Nederland zijn tegen Trump – niet tegen zijn aanhang