Binnenkijken bij de boeddhistische tempel tijdens Chinees Nieuwjaar

AMSTERDAM – De viering van het Chinese Nieuwjaar in Amsterdam draait niet alleen om vuurwerk en dansende draken. Het feest heeft onder Chinese boeddhisten ook een religieuze betekenis. NAP Nieuws nam deel aan een Nieuwjaarsceremonie in de Fo Guang Shan He Hua tempel op de Zeedijk.

Op de eerste dag van het jaar van het Varken hebben zo’n zestig mensen zich verzameld in de gebedszaal van de boeddhistische tempel. Volgens Chinadeskundige Fred Sengers (51) is het sterrenbeeld Varken een positief voorteken binnen de Chinese astrologie. Sengers: ‘In China staat het jaar van het varken voor welvaart. Denk aan een vet varken of het spaarvarken. Dat schept hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar, waarin men het oude achterlaat en gaat voor een nieuwe start.’. Hun ogen zijn gericht op het standbeeld van de Boeddha, vergezeld door twee andere Boeddhistische heiligen. Voor hun voeten liggen kussens om op te knielen.

Eerwaarde Miao Yi Shih, gebedsleidster en hoofd van de tempel, opent de ceremonie. Na een korte toespraak in het Mandarijn begint zij het gebed. Met gezamenlijk gezongen melodieën worden de verschillende reïncarnaties van Boeddha aangeroepen en vereerd. Ook wordt er gebeden voor een harmonieus, stabiel en welvarend nieuwjaar.  

Toekomst
‘Tijdens de ceremonie bidden wij tot alle verschillende Boeddha’s, zodat wij ons lichaam, onze spraak en onze geest kunnen zuiveren’, vertelt Miao Yi. Wanneer dat is gebeurd, kunnen wij een zaadje planten voor de toekomst. Wij willen graag dat meer mensen dit soort vieringen bijwonen. Het is voor iedereen, niet alleen voor boeddhisten.’ Eerwaarde Miao Yi verwacht vandaag ongeveer duizend bezoekers in de tempel, op basis van voorgaande jaren.

Deze video is een sfeerimpressie van de Nieuwjaarsceremonie die in de Fo Guang Shan He Hua tempel gehouden werd.

Een van die bezoekers is landschapsarchitect en fotografe Yin Yin Liu (32). Zij gelooft dat een bezoek aan de tempel tijdens Chinees Nieuwjaar geluk brengt. Liu woont inmiddels tien jaar in Nederland, maar ontdekte de tempel pas een half jaar geleden, nadat een vriend haar erover vertelde. Nu komt ze hier geregeld: ‘ik heb hier het gevoel dat ik thuis ben. Met Nieuwjaar kom ik hier voor een goede start.’’

De Amsterdamse tempel is vandaag vol, maar Nieuwjaar is officieel geen boeddhistische feestdag. Rafał Felbur (36), onderzoeker aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de Chinese tak van het boeddhisme, legt uit hoe dat komt. Felbur: ‘Niet alleen boeddhisten gaan met Nieuwjaar naar de tempel, maar ook mensen die sympathiseren met het boeddhisme, bijvoorbeeld doordat een familielid boeddhistisch is. Ze komen dan om een wierookstokje aan te steken of een donatie te doen.

‘Het is niet alleen voor boeddhisten’

Eerwaarde Miao Yi Shih

Envelopjes
Om ervoor te zorgen dat ook niet-boeddhisten zich thuis voelen in de tempel, wordt de ceremonie afgesloten met het uitdelen van rode envelopjes. De rode envelopjes die tijdens Chinees Nieuwjaar worden uitgedeeld, bevatten doorgaans een klein geldbedrag. Dat de envelopjes in de tempel geen geld bevatten, heeft er volgens Felbur mee te maken dat boeddhistische geestelijken officieel geen geldtransacties mogen maken. Miao Yi: ‘Tijdens Chinees Nieuwjaar is het traditie om een envelopjes uit te delen aan onze vrienden en familie. We combineren deze traditie met de gebruiken van onze tempel. In onze envelop zit een spreuk uit de Dharma, de leer van de Boeddha. We delen ook Chinese cakejes uit, die symbool staan voor gezondheid en welvaart.’

Eerwaarde Miao Yi deelt zakjes uit met daarin de rode enveloppen

Liu merkt dat er in Nederland minder kennis is van het religieuze aspect van het Nieuwjaarsfeest: ‘Veel Nederlanders denken bij Chinees Nieuwjaar vooral aan feestelijke gebeurtenissen die buiten plaatsvinden, als een soort carnaval. Hier in de tempel gebeurt alles binnen. Daardoor zien mensen niet wat voor prachtige dingen hier plaatsvinden.’

Omslagfoto: Flickr // Guilhem Vellut via deze link

De traditionele Nieuwjaarsperiode duurt in China 23 dagen en begint al voor Nieuwjaarsdag. Dit nieuwe jaar, het jaar van het Varken, is begonnen op 5 februari. In de Fo Guang Shan He Hua tempel in Amsterdam gaan de vieringen nog door tot 17 februari.