Last minute besluiten om ’s avonds uit eten te gaan? Ouders met kinderen moeten eerst een oppas regelen. En dat kan knap lastig zijn in de stad. Steeds meer nieuwe ondernemers spelen daarop in door gemak en flexibiliteit te combineren.
Een baby kauwt op een piepschuimen puzzelstuk, twee meisjes van een jaar of zes lopen rond in blauwe glitterjurken. “Normaal is het drukker”, zegt barman Niels Hendriksen. Op een gemiddelde zondagmiddag zijn er volgens hem zeker twintig kinderen te vinden in het RADION café, tegenover het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. In de speelzaal worden zij in de gaten gehouden door twee nannies terwijl hun ouders in het café ernaast een biertje drinken.
‘RADINOON’ is een voorbeeld van een nieuw initiatief dat kinderopvang voor Amsterdamse ouders gemakkelijker moet maken. De afgelopen jaren kwamen soortgelijke concepten zoals The Night Nanny en apps als AirBsit en Charly Cares op. Ze spelen in op een combinatie van gemak en flexibiliteit. Het is begrijpelijk dat daar markt voor is, zegt Joyce Knapper van organisatie Pro Parents die zich inzet voor werkende ouders. “Elke ouder zal beamen dat het ongelofelijk lastig is een goede oppas te vinden.”
Ruben Fukkink, hoogleraar Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam, ziet dat stadsouders kinderopvang steeds vaker zien als tijdelijke, snelle oplossing. “Voor wanneer ze even hulp nodig hebben. Ouders zijn heel erg aan het sprokkelen, het moet allemaal sneller en korter.” Dat komt omdat stadsouders vaak tweeverdieners zijn die drukke dagen hebben en laat thuiskomen, aldus Fukkink.
Stedelingen met kinderen willen vaker op het laatste moment beslissen wat ze ‘s avonds gaan doen. Dat zegt Xander Koenen van Charly Cares, een app waarmee ouders tot twee uur van tevoren een oppas kunnen regelen. “Als je dan geen oppas kunt vinden dan zit je aan huis gekluisterd. Dat is iets waar bedrijven op inspelen.”
In RADION komen vooral ouders die op zondagmiddag een borrel willen drinken maar geen oppas kunnen vinden, zegt Marjet Wesselink, communicatiemedewerker bij RADION. “Ze kunnen hun kinderen meenemen zonder er omkijken naar te hebben.” Een succes, aldus barman Niels Hendriksen. Hij ziet een trend waarbij dezelfde ouders vaak terugkomen, veelal vriendengroepen uit de wijk.
Maar Fukkink heeft ook twijfels bij de populaire, snelle oplossingen voor kinderopvang. Het bij elkaar sprokkelen van opvang leidt volgens hem tot gebrek aan stabiliteit. Dat is kwalijk omdat kinderen behoefte hebben aan vaste gezichten, dat is nodig om relaties met andere mensen op te bouwen. “Als we het allemaal bij elkaar gaan appen staat er telkens een nieuw iemand voor de deur, dat is lastig.”
Chantal Freijsen vindt het belangrijk om te weten wie de oppas is. Om die reden zit ze niet in het café van RADION maar op een bank in de speelzaal. Ze kijkt hoe haar twee dochters rondlopen in verkleedkleren. “Stel dat het hier straks gillend druk wordt en ik zie dat het goed gaat, dan ga ik wel in het café zitten.”
Naast gemak blijft betrouwbaarheid een belangrijke factor, zegt Joanne van Altena van The Night Nanny, een bureau gespecialiseerd in nachtoppas. “Ouders willen het beste voor hun kind en zullen dus niet in zee gaan met een onbetrouwbaar persoon”, zegt Van Altena. Volgens Knapper willen ouders het liefste een oppas uit eerste hand. De ideale oppas is volgens haar nog altijd het buurmeisje van de beste vriendin. “En dat is moeilijk te vinden via een app of online selectiebureau.”