AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam stelt drie miljoen euro subsidie beschikbaar voor het aanleggen van groene daken. Dat maakte de gemeente eerder deze maand bekend. Huurders en eigenaren van woningen, kantoorgebouwen of garages kunnen tot eind 2018 subsidie aanvragen om hun dak te bedekken met begroeiing of beplanting. De regeling bestaat uit een bijdrage van vijftig procent van de kosten, met een maximum van dertig euro per vierkante meter.
Amsterdam telt twaalf vierkante kilometer aan platte daken. Momenteel is daarvan zo’n 150 duizend vierkante meter groen, verspreid over 350 daken. Dit is iets meer dan een procent. Voor 2019 wil de gemeente daar nog 50 duizend vierkante meter begroeide daken aan toevoegen.
“Groene daken zorgen voor meer biodiversiteit, voor schonere lucht en zijn handig tijdens regenbuien”, aldus een woordvoerster van de gemeente. “Dat komt doordat het groen vogels en insecten aantrekt, fijnstof uit de lucht filtert en regenwater vasthoudt.”
Klimaatverandering
Volgens energie- en milieuorganisatie Milieu Centraal heeft de investering in groene daken voornamelijk te maken met de klimaatverandering. Volgens een woordvoerder “kampt Nederland met een groeiende wateroverlast”. In de gemeentebrochure over groene daken wordt niet genoemd dat waterberging door groene daken nodig is wegens klimaatverandering.
De gemeente reageert met de opmerking dat de Nederlandse winters steeds natter worden en er steeds meer sprake is van extreme regenval. “We moeten ons inderdaad bewust zijn van de klimaatverandering en er in de inrichting van onze stedelijke gebieden rekening mee houden”, zegt de gemeentewoordvoerster.
De voorkeur van de gemeente gaat daarom uit naar daken bedekken met een dikke laag groen. Zo wordt zoveel mogelijk regenwater vastgehouden. Maar niet alle daken hebben voldoende draagkracht voor dikke grasmatten en struiken. Daken kunnen in dat geval bedekt worden met mos of sedum, een vetplant.
Investering
De subsidieregeling komt op een goed moment, vindt Friso Klapwijk, voorzitter van de Vakgroep voor Dak- en Gevelbegroeners. De afgelopen twee jaar merkte hij een flinke afname op het gebied van begroeide daken. In 2014 waren de subsidies versnipperd en daardoor onduidelijk voor de inwoners van Amsterdam. Vorig jaar was er geen sprake van een stimuleringsregeling. “Deze subsidie zal een nieuwe impuls geven aan de ontwikkeling van een gezond daklandschap.”
Toch blijft een groen dak ook met subsidie een behoorlijke investering. Een dak moet minstens 30 vierkante meter zijn om voor subsidie in aanmerking te komen. Volgens Milieu Centraal variëren de aanlegkosten van 45 euro per vierkante meter voor een sedumdak tot 120 euro per vierkante meter voor een daktuin met bomen en struiken. In het goedkoopste geval kost de aanleg van een groen dak de bewoner of eigenaar dan 675 euro.
Volgens de gemeente is het een kostbare investering, maar verdien je die binnen twintig jaar terug. Vanwege betere isolatie zorgt een groen dak jaarlijks voor minder gas- en elektraverbruik. Ook neemt het rendement van zonnepanelen toe in combinatie met een groen dak.
Duurzame daken
Huishoudens kunnen op langere termijn inderdaad hun investering terugverdienen, maar enkel wanneer er sprake is van subsidie, blijkt uit de studie Duurzame Daken, die de gemeente Utrecht liet uitvoeren door adviesonderneming ARCADIS. Het doel van het onderzoek was de potentie die duurzame daktechnieken, zoals zonnepanelen en groene daken, bieden in kaart te brengen.
Duurzame daktechnieken leveren geen positief netto resultaat op voor bedrijven en overheden, blijkt uit de studie. De bespaarde energiekosten wegen dan niet op tegen de investerings- en onderhoudskosten van het dak. Dit betekent dat het groene dak van de Amsterdamse Stopera, dat 1700 vierkante meter beslaat, meer geld zou kosten dan dat het oplevert. De gemeente kon hier niet tijdig op reageren.
Het onderzoek bevestigt de andere positieve effecten van groene daken die de gemeente noemt. Daaraan wordt toegevoegd dat ook de waterkwaliteit erdoor wordt verbeterd.