Het Amsterdamse winkellandschap verandert. Terwijl het centrum als winkelgebied steeds populairder wordt, neemt de klandizie in de wijken rond het centrum sterk af. Dat blijkt uit onderzoeken die afgelopen jaar gedaan werden door vastgoedadviseurs DTZ Zadelhoff en gemeentelijk onderzoeksbureau Onderzoek en Statistiek (O+S).
Terwijl in de Kinkerstraat winkels sluiten, zijn de 9 Straatjes populair. Dat is te zien aan de stijgende huurprijzen. In 2009 betaalde je in dit centraal gelegen winkelgebied als winkelier nog tussen de 500 en 700 euro per vierkante meter. In 2014 is dit gestegen naar 600 tot 1100 euro, zo blijkt uit het onderzoek Winkelhuren Amsterdam van het vastgoedadviesbureau DTZ Zadelhoff.
Volgens Jos Hesselink, vastgoedadviseur bij DTZ Zadelhoff ligt de kracht van de 9 Straatjes vooral in de couleur locale. “Het is een aangename tegenhanger van het steeds meer filialiserende winkellandschap en daarom zowel onder winkeliers als consumenten erg populair.”
In de winkelstraten buiten het centrum is het tegenovergestelde te zien. “In Amsterdam bezoeken steeds minder mensen winkels buiten het centrum”, zegt Rogier van der Groep, onderzoeker bij O+S. “Met de toename van zzp’ers in de negentiende-eeuwse gordel (de stadsdelen om het centrum heen; Oost, Zuid, West, red.) verandert de functie van straten als de Kinkerstraat.” Starters hebben geen behoefte aan voorziening in niet-dagelijkse boodschappen zoals kleding en luxe-artikelen. Ze hebben des te meer behoefte aan horeca waar ze kunnen werken en met zakenrelaties afspreken.
Ook winkelstraten als de Dapperstraat, de Javastraat en de Middenweg zien hun klandizie minder worden. “Daarnaast vormen internetwinkels een grote concurrent voor fysieke winkels buiten het centrum”, zegt Van der Groep. In de 9 Straatjes lijkt hier geen sprake van te zijn. Jos Hesselink: “Er is hier nog altijd veel meer vraag dan aanbod.”
Lees hier meer over de stijgende huurprijzen in de 9 Straatjes en hier over de transformatie van de Kinkerstraat.