Winkelend publiek in de Amsterdamse Poort.
(Foto: Nina Schuyffel)Winkeliers van de ArenaPoort (Arena boulevard en Amsterdamse Poort) maken geen gebruik van de mogelijkheid hun winkel 24 uur te openen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende ondernemers in het winkelgebied in Amsterdam Zuidoost.
De verruimde openingstijden zijn een initiatief van stadsdeel Zuidoost. Winkeliers kunnen sinds 1 december 2012 een ontheffing aanvragen, waarmee ze ook tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends open kunnen. Maar van het tiental ondernemers met wie is gesproken, heeft nog niemand een aanvraag gedaan.
Het stadsdeel hoopt met de verruimde openingstijden op meer wisselwerking tussen winkels en evenementen. Maar vooral detailhandelaren zien het niet gebeuren dat mensen na een concert in de Heineken Music Hall of een bioscoopbezoek aan Pathé Arena komen winkelen. “Wie koopt er nou om drie uur ’s nachts een bloemetje?” vraagt verkoper Dayn van Ali Bloemactief zich af. “Bovendien willen we zelf op een gegeven moment ook wel naar huis. We zijn geen robots.”
Ook grootwinkelbedrijven doen niet mee
Na zessen is volgens de ondernemers weinig te beleven in de ArenaPoort. Jasper van Wieren dankt 95 procent van zijn omzet aan kantoorwerknemers in de buurt, die ’s middags komen lunchen. De eigenaar van Urban Salad heeft “absoluut geen interesse” ’s avonds open te gaan. “Als mensen midden in de nacht willen eten, kiezen ze voor een vette hap en echt niet voor een salade.”
Bas Meester van Meester Eetsalon en Slagerij vraagt zich bovendien sterk af of het wel rendabel is. “Extra uren open betekent extra personeelskosten, terwijl er niet meer wordt verkocht.” De eigenaar is sceptisch. “Kleine ondernemers worden door deze nachtelijke openingstijden uit de markt gedrukt.”
Toch doen ook de grootwinkelbedrijven niet mee. Zo zeggen onder meer Decathlon, D-Reizen en Belcompany geen interesse te hebben. Volgens Erik van Veen, storemanager van kledingwinkel WE, heeft het stadsdeel niet goed over de uitvoering nagedacht. Hij vindt de nieuwe tijden wel een goed idee, maar alleen als er extra beveiliging wordt geregeld. “Met weinig mensen op straat ben je een makkelijk doelwit voor overvallers.”
Zakia Boucetta van stadsdeel Zuidoost, bij wie de aanvragen binnenkomen, geeft toe dat de animo tot nu toe “erg laag” is. Ze kan niet precies zeggen hoeveel aanvragen er zijn gedaan, maar het zijn er in ieder geval “niet veel”. Toch betekent het volgens haar niet dat de proef nu is mislukt. Boucetta: “Ondernemers kunnen nog tot en met 1 januari 2014 een ontheffing aanvragen, dus er kan nog van alles gebeuren.”