Ze waren niet zo bezig met de verkiezing. Sterker nog: het personeel en de vaste bezoekers hebben zelf niet eens gestemd. Toch is Club Church door gaysite.nl uitgeroepen tot beste gaydiscotheek van Nederland. Wat is het geheim van deze populaire club in Amsterdam?
Donderdagavond tien uur, Kerkstraat. Voor de ingang van Club Church kijkt een uitsmijter zo breed als de deur streng voor zich uit. Maar zodra iemand naar binnen wil, stapt hij opzij en zegt vriendelijk goedendag. “In principe is iedereen welkom”, vertelt hij. “Homo’s, hetero’s, stelletjes, meisjes en jongens. Alleen grote groepen hetero mannen laten we meestal buiten.”
Zonder broek
Binnen prijkt op een bordje meteen de belangrijkste regel van de club: Safe sex only. Blauwe en rode lichtbundels bewegen zich door de zaal en een banaanvormige bar strekt zich over de hele ruimte uit. Aan het eind schiet een paal de lucht in. “Daar gaat straks ongetwijfeld iemand in hangen”, zegt Pieter van Loon (1980, stylist), die net een biertje heeft besteld. Hij komt hier wel vaker. Vanavond is hij er samen met Bas Meeuwsen (1972, jurist).
De twee vrienden horen voor het eerst dat Club Church op 5 januari is verkozen tot beste gaydiscotheek van Nederland. “Goh, wat leuk”, zegt Pieter. “Maar het verbaast me niets. Er hangt hier een hele relaxte sfeer. Andere gaytenten zijn vaak zo hip, daar draait het alleen maar om status en hoe je eruit ziet. Dat is hier helemaal niet.”
“Al is het wel anders als er alleen mannen naar binnen mogen”, vult Bas aan. “Op vrijdag is het thema Zonderbroek. Dan is het wel erg op seks gericht, vaak ook expliciet. Iedereen staat elkaar te versieren. Alles kan en alles mag.”
Op de vraag wat er dan zoal gebeurt, schieten de twee heren in de lach. Ze kijken elkaar ondeugend aan. “What happens in Church, stays in Church”, zegt Pieter met een knipoog. “Maar het is net wat je zoekt. Wil je feesten? Dan zit je vanavond goed. Ik zie deze club ook echt als een plek om te ontspannen. Het is crisis, iedereen heeft problemen, dus na een dag hard werken kom je hier tot rust.”
Onderlinge acceptatieVerderop dansen mensen op de muziek van DJ Hansom. Een stevige dame met wit geschminkt gezicht en blauwe pruik beweegt sierlijk door de ruimte. Een man achter in de veertig kijkt er verlegen naar vanonder zijn volle wimpers. Hij is sinds drie jaar uit de kast, na 22 jaar getrouwd te zijn geweest met een vrouw. “Toen ik hier voor het eerst kwam, moest ik wel even wennen. Er komen hele excentrieke personen en veel mensen komen voor de seks. Maar op een gegeven moment wen je daaraan.”
Achter de garderobe staat in zijn blote bast Matthijs van der Wulp (1984). Hij werkt nu anderhalf jaar in Club Church en verzorgt ook de Facebookpagina van de discotheek. “Iedereen voelt zich hier welkom”, vertelt hij terwijl hij een jas van een bezoeker aanneemt. “Er heerst een grote onderlinge acceptatie. Het maakt niet uit wat je draagt of hoe je eruit ziet. Ja, op thema avonden moet je natuurlijk wel verkleed. Maar ook dan geeft het niet of je oud, jong, dik of dun bent.”
Fetisj club
Het personeel, in totaal vijftien personen, is natuurlijk erg blij met de verkiezing van gaysite.nl. “Zelf heb ik niet gestemd, nee. Maar ik heb ook geen profiel op die site. O, hoeft dat niet?” Matthijs lacht een rij perfect witte en rechte tanden bloot. “Nou ja, het was dus ook niet nodig. We zijn er allemaal niet zo mee bezig en toch hebben we gewonnen. Mensen weten ons dus wel te vinden.”
De discotheek bestaat vijf jaar en trekt op drukke avonden ongeveer 150 bezoekers. Sinds de verkiezing is het nog niet opvallend veel drukker geworden. “Al merk ik wel dat er soms ander publiek binnen staat”, zegt Matthijs. “Van die hipsters en alternatievelingen die een kijkje komen nemen. Maar dat is juist leuk: zo zien ze dat Club Church niet alleen maar kinky, maar ook gewoon heel gezellig is.” Want eerder won de club ook een verkiezing op de website gay.nl: voor beste fetisj club.