De voetballers van Nieuw Sloten uit Amsterdam-West speelden afgelopen weekend hun eerste wedstrijden sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De club is de laatste maand vooral negatief in het nieuws geweest, maar de leden herkennen zich niet in dit beeld.
Het is zondagmiddag en de laatste wedstrijden worden beslist op de velden van Sportpark Sloten. In de kantine zit een team jongens van rond de veertien jaar aan een lange tafel met uitzicht op de velden. “Die komen voor een troostpatatje,” glimlacht Sylvia Bouwman, een blonde, goedlachse dame die achter de bar staat. “Ze hebben met 3-0 verloren.” Dat zou je niet zeggen. De jongens lachen en praten, het gaat al lang niet meer alleen over voetbal. Terwijl Bouwman koffie zet en tosti’s maakt, vertelt ze uitgebreid over ‘haar club’. “Nieuw Sloten is de jongste club op het sportpark, we bestaan nu acht jaar. Ik ben er al zes jaar bij.” De hele familie speelt bij de club: eerst drie dochters en sinds een jaar ook haar zoon en haar man. “Dat is zo leuk aan deze club: iedereen kan erbij, er zijn teams voor alle leeftijden. Het is vooral super gezellig, de meesten zijn hier ook nog na de wedstrijd om te kletsen. Dat is belangrijk voor een vereniging. We verplichten het niet, we laten iedereen heel vrij.”
Gastvrije club
Bouwman’s achttienjarige zoon schuift aan. Hij speelt om twee uur een wedstrijd en komt nu eerst voor een hamburger. Met een van de oudere leden, een man van rond de veertig, praat hij over de camper waarmee hij en zijn vrienden deze zomer op pad gaan. Het is verder rustig in de kantine, volgens Bouwman niks vergeleken met de dag ervoor. Op zaterdag vonden de meeste wedstrijden plaats voor de jeugd. “Er waren meer ouders dan anders. Ze hadden allemaal een brief gehad, waarin we ze waarschuwden dat er pers op af zou komen. Dat vonden ze fijn, maar het is toch spannend, hè? Dan komt niet alleen vader, maar ook moeder mee. Ik heb heel wat kopjes koffie ingeschonken.”
Ook de bezoekende clubs waren ingelicht over het verwachte mediaspektakel. Volgens Bouwman hebben ze daar alleen maar positieve reacties over gehad. “Sowieso staat Nieuw Sloten in de omgeving bekend als een vriendelijke, gastvrije club. Toen ik met andere moeders sprak over het voorval met de grensrechter, kreeg ik alleen maar verbaasde reacties: “Wát? Bij júllie?” Het is echt heel tragisch en bovenal past het helemaal niet bij onze club.”
Het bestuur van Nieuw Sloten besloot na het geweld tegen de grensrechter om het B1-team direct uit de competitie te nemen. Het lidmaatschap van de verdachte geweldplegers is ontbonden. Nieuw Sloten heeft de KNVB gevraagd de jongens levenslang te royeren.
Protocollen
Wim Snoek, oprichter en voorzitter van de club, komt de kantine binnen gewandeld na een uitwedstrijd. “3-0 gewonnen!” roept hij uit. Bouwman, haar zoon en de oudere man juichen achter de bar. Snoek gaat zitten. De lange man met zijn grijze snor is daarna wat stil. “Donderdag heb ik tot drie uur ’s nachts brieven zitten tikken. Dit weekend moest goed voorbereid worden! Ik heb de gemeente en de KNVB gevraagd hoe ik het best met de pers kon omgaan, ik moest protocollen opstellen en zo. Gelukkig viel het mee met de media-aandacht zaterdag, de pers heeft zich netjes gedragen. Ook het contact met de andere teams was weer goed, zoals vanouds.” Ook de Almeerse Buitenboys, waar grensrechter Nieuwenhuizen bij hoorde, speelden zaterdag weer tegen de jongens van Nieuw Sloten.
Bouwman neemt het vertelstokje van Snoek over: “We willen zoveel mogelijk laten zien dat we geweld echt niet tolereren. Alle teams hadden blauwe hesjes aan met “zonder respect geen voetbal”. Onze jongens en meiden snappen dat wel, maar zo dragen we het nog meer uit. En voor iedere wedstrijd schudden we handen.” Ze vindt het jammer dat haar club zo negatief in het nieuws is gekomen, maar hoopt dat het imago weer snel zal herstellen. “Binnen de club hebben de meeste jonge kinderen het nieuws vooral via de media meegekregen. Ouders en andere teams weten hoe we echt in elkaar zitten, we zijn gewoon een gezellige club! De meeste senioren zijn begonnen bij onze jeugd, die zijn helemaal meegegroeid met de vereniging.”
Het B3-team dat gewonnen heeft, komt uitgelaten binnen. De coach bestelt voor iedereen tosti’s: op een geslaagde wedstrijd!