Goudgekte
Het aantal goudinkopers is sinds het begin van de economische crisis behoorlijk toegenomen, zo blijkt uit een rondgang langs Amsterdamse goudinkopers. Volgens Malolepszy is het aantal handelaren sinds 2010 bijna verdubbeld. “Aanvankelijk waren er 7 a 8 inkopers in Amsterdam. Nu zijn er tien tot vijftien zaken die zich puur met goudinkoop bezig houden en daarnaast zijn er zo”n 40 juweliers die de goudinkoop erbij doen”. In 2011 was er zelfs sprake van een ware “goud-gekte”. “Toen stond er de hele dag een rij van twintig mensen voor de deur.” Malolepszy verwacht dit jaar een verdubbeling van de omzet ten opzichte van 2011. Dat betekent voor zijn zaak een omzet van ongeveer tien miljoen euro.
Sinds de Tweede Wereldoorlog was de run op goud niet zo groot. Ook de prijs steeg nog nooit tot vergelijkbare hoogte. Volgens Ivo Arnold, hoogleraar Monetaire Economie aan de Nyenrode Business Universiteit, is de goudhausse van nu te verklaren door de economische crisis. “Door de bankencrisis in 2008 ontstond een golf van onrust waardoor de goudprijs omhoog werd gestuwd. Spaarders vroegen zich af of hun geld nog wel veilig was bij banken, een aantal zocht zijn toevlucht tot goud. De goudprijs explodeerde: de stijging na 2007 tot een prijs van meer dan 38.000 euro per kilo goud is voor naoorlogse begrippen ongekend.” De prijs van goud steeg sinds de crisisjaren dus tot recordhoogte. Zo werd het goud dat mensen thuis hadden meer waard en werd het voor consumenten en inkopers aantrekkelijk om goud te gaan verkopen.
Goudinkopers verkopen hun goud via smelterijen, die het goud verwerken en op hun beurt weer verkopen. Schöne Edelmetaal B.V. is zo”n verwerkingsbedrijf. “Wij recyclen goudhoudend afval tot fijngoud en produceren hieruit baren en goudlegeringen als halffabricaat voor de goudsmid en fabrikanten.” Volgens het bedrijf verwerkt het sinds 2008 meer edelmetaal. Over de hoeveelheid goud die wordt verwerkt wil het bedrijf geen cijfers geven.
Prijsvechten
Door de toename van het aantal inkopers is er nu meer concurrentie en dus is er per winkel minder klandizie, vertelt goudinkoper Matthias (die niet met zijn achternaam in de krant wil). Hij is met Gold Center Amsterdam begonnen in 2010. Hij merkt dat er nu meer goudinkopers zijn, zowel in de stad als buiten Amsterdam, en dat juweliers nu meer goud en juwelen opkopen. De kleine zaak zit met drie klanten vol. Een paar jonge mannen, gestoken in leren jas en trainingsbroek, verkopen gouden ringen en kettingen. Over de prijs wordt niet lang onderhandeld, die staat vast en wordt bepaald aan de hand van de goudkoers op de beurs. Die is op dat moment 42.700 euro per kilo. En dat is een hoge prijs: in 2007 lag de prijs van een kilo goud nog rond de 15.000 euro. Matthias verwacht dat wanneer de prijs nog verder stijgt, “richting de 50.000 euro per kilo”, het aantal klanten weer zal toenemen.
In de strijd om de klant proberen de inkopers zich vooral te onderscheiden door de hoogste prijs te bieden. Alle benaderde inkopers zeggen meer te bieden dan de concurrent. Maar transparantie ontbreekt. “Wij garanderen de hoogste prijs”, vertelt een medewerker van Goudaankoop.nl. “Maar hoe we die garantie geven vertel ik niet, en ik ga ook niets zeggen over het bedrag dat we bieden voor het goud.” Drie inkopers die wel inzicht willen geven in de prijs noemen bedragen rond de 40.000 euro per kilo goud, maar voor goud met een waarmerk ligt het bedrag iets hoger. Wie sieraden koopt bij een juwelier krijgt daar een certificaat bij, met daarop het gewicht en de zuiverheid van het goud. Matthias van Gold Center Amsterdam: “Wij betalen 42.000 euro per kilo goud mét certificaat en 40.000 euro per kilo goud zonder certificaat.”