Tinie van de Drift is sinds twaalf jaar voorzitter Sc Voorland, maar ze komt er al 45 jaar omdat haar man daar speelde. Ze is bijna elke avond aanwezig en in het weekend probeert ze zo veel mogelijk wedstrijden te zien. “Je moet continu bezig zijn met het binnenhalen van de contributie en sponsors zijn er niet meer. Vroeger waren er binnen de vereniging mensen met een eigen bedrijf en die betaalden uit hun eigen zak bijvoorbeeld de kleding.”
Je ziet kinderen binnenkomen met pakjes drinken. Dan kun je wel zeggen dat we dat niet toelaten, maar het toont aan dat ze geen geld hebben. Een paar jaar geleden gingen mensen zitten en kochten ze een drankje en een patatje.” Volgens Van de Drift heeft het merendeel van de 250 leden problemen met het betalen van de contributie.Sommigen klagen over het 120 euro contributiegeld voor een Fje, een jeugdlid, maar Van de Drift werpt tegen dat het neerkomt op twaalf euro per maand, dus een euro per wedstrijd of training. “Dan begrijpen mensen ook wel dat het niet minder kan. Maar het klinkt toch als een boel geld op jaarbasis.” Ze biedt mensen met betalingsproblemen soms aan het in delen te betalen, maar anderen zeggen dat Van de Drift daarin te makkelijk is.
De club is zuiniger geworden en kan volgens de voorzitter op dit moment de kosten dekken, maar er staat niets op de bank. Er is een incassobureau ingeschakeld maar dat kost ook geld, en een incassobureau kan alleen dreigbrieven sturen. Een deurwaarder zou wel meer kunnen doen, “maar het heeft geen zin om een deurwaarder van 200 euro in te huren voor het innen van 120 euro contributie”, zegt Van de Drift.
Bij sommige clubs gaat het goed. Wilhelmina Vooruit – Hortus Eendracht Doet Winnen, kortweg WV-HEDW, is de zuiderbuurman van FC Ankaraspor. In de afgelopen vijftien jaar hebben ze in drie fases een nieuw clubhuis laten bouwen maar daar hebben ze “geen centje schuld” aan overgehouden, aldus erevoorzitter Sander Post. Voor het huidige seizoen heeft de club vier verzoeken voor nieuwe teams moeten afwijzen omdat ze ruimte tekort komen. Volgens Post zijn er plannen voor een jeugdhonk, een tribune en een fysio.
Avv TOG doet het volgens hun hoofdtrainer Remco Sint ook goed, met behulp van wat geluk: de club was in 2008, toen ze 99 jaar bestonden, in slechte staat. In dat jaar brandde het clubgebouw af en met het verzekeringsgeld kon Avv Tot Ons Genoegen een nieuw clubgebouw laten bouwen op een nieuwe locatie. “Dat, in combinatie met de de viering van ons honderdjarig jubileum, gaf het bestuur en de vrijwilligers de benodigde energie om de club gezond te maken, waardoor we moeiteloos aan de voorwaarden van de gemeente kunnen voldoen.
“Het niveau van voetbal gaat niet omlaag, maar alles eromheen wel.” Volgens Sint “voel je aan alles” dat de gemeente fusies wil. “Dat is niet onredelijk. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, moet je samengaan.”
WV-HEDW en TOG zijn clubs zoals de gemeente het graag zal zien. “Grote verenigingen zijn weerbaarder”, licht Hugo Hilgers toe. Hilgers is beleidsadviseur sport van stadsdeel Oost. “Het is geen actief beleid, maar wel een streven van de gemeente. De situatie bij sommige clubs is schrijnend.”
“We gaan niet het handje vasthouden van voetbalclubs”, zegt wethouder Fatima Elatik van het stadsdeel. “We kunnen het niet afdwingen, maar voor sommige clubs is het beter als ze fuseren.” De prioriteit ligt bij de jeugd, want een op de tien kinderen is te zwaar.