AMSTERDAM, 25 januari – Er is behoefte aan een eenduidig beleid in de screening van hepatitis B en C. Dat zeggen meerdere experts, waaronder Robin van Houdt, senior onderzoeker hepatitis B bij de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam. “Als de Chinezen gescreend worden, dan moeten alle nationaliteiten met verhoogd risico die mogelijkheid krijgen.” Momenteel is ‘China aan de Amstel’ bezig, waarbij Chinezen in Amsterdam worden voorgelicht over hepatitis B en C en zich kunnen laten testen.
Jim van Steenbergen, onderzoeker en epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volkgsgezondheid en Milieu, onderschrijft dat. “Wij zouden willen dat het probleem besproken wordt in de Gezondheidsraad. Het zou goed zijn als er een landelijk, uniform beleid komt.” Voordat de Gezondheidsraad zich daarover buigt, moet de minister een vraag stellen aan de Gezondheidsraad. “Nu blijven campagnes als ‘China aan de Amstel’ afhankelijk van het initiatief van een dokter of deskundige. Voor dit soort vragen is de Gezondheidsraad heel belangrijk.” De Gezondheidsraad heeft nog geen officiële vraag ontvangen.
Hepatitis B en C tasten de lever aan, maar zichtbare symptomen blijven lang achterwege. “Als een lever voor 80 procent beschadigd is, hoeft dat nog niet merkbaar te zijn. Een lever heeft een grote reservecapaciteit”, zegt Van Steenbergen. Uiteindelijk kunnen hepatitis B en C leiden tot leverfalen en leverkanker. Hepatititis B en C zijn gemakkelijk te combineren bij testonderzoeken.
In Azië en Afrika beneden de Sahara komen hepatitis B en C het meeste voor. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Hepatitis Centrum. Er wonen in Nederland 382.411 Indonesiërs en in Indonesië zijn tussen de 8 en 20 procent van de mensen chronisch besmet. Zie de onderstaande tabel.