AMSTERDAM, 17 januari – In Nederland woonachtige Chinezen hebben een relatief hoge kans op besmetting met hepatitis B en C. Daarom begint in Amsterdam deze maand de campagne ‘China aan de Amstel’. De bezoekers van de test- en voorlichtingsdagen zullen op 20 januari, 30 januari en 2 maart op verschillende plekken in Amsterdam worden geïnformeerd over de oorzaken en gevolgen van de virussen. Ze kunnen zich er ook gratis laten testen.
‘China aan de Amstel’ is onderdeel van de landelijke campagne ‘Zeg nee! Tegen hepatitis B en C’. In 2009 begonnen de pilotprojecten in Rotterdam en Den Haag. Vorig jaar was Utrecht aan de buurt. 613 Chinezen lieten zich daar testen in ‘China onder de dom’, waarbij 44 dragers werden gediagnosticeerd. Amsterdam is nu aan de beurt en Nijmegen en Arnhem daarna.
Vooral hepatitis B is tot nu toe relatief vaak geconstateerd in ‘Zeg nee!’ Sinds het begin van de campagne in 2009 zijn er landelijk drieduizend mensen van Chinese afkomst getest. 6,7 procent van de deelnemers werd gediagnosticeerd met de B-variant en 0,3 procent met C. Het percentage mensen met een hepatitis B-besmetting in China ligt tussen de 8 tot 10 procent en C op ongeveer 3,2 procent. “De kans op overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap is veel hoger voor hepatitis B”, zegt Van der Veldt.
De GGD organiseert in samenwerking met locale vestigingen test- en voorlichtingsdagen.
Vrijdag 20 januari: Chinese ouderenvereniging Tung Lok, 10.00 – 14.00, 3e Oosterparkstraat 77-hs
Maandag 30 januari: Chinees centrum Wa Lai, 10.00-13.0, Karel du Jardinstraat 70
Vrijdag 2 maart: Chinese vereniging Fa-Yin, 14.00-18.00, Rechtboomsloot 5
De hoge aanwezigheid van hepatitis B en C in China en de grote mate van besmettelijkheid van de virussen zijn de redenen voor de campagne. De virussen worden via het bloed overgedragen, dus ook van generatie op generatie. “Als jij of één van je ouders uit China komt, is de kans groter dat je één of allebei de virussen hebt opgelopen. “Op lange termijn kan dit uiteindelijk nare klachten geven, zoals leverfalen of leverkanker”, zegt Wendy van der Veldt, die namens de GGD Amsterdam projectleider is van ‘China aan de Amstel’.
De virussen tasten de lever aan, maar er zijn geen zichtbare symptomen. Alleen een bloedonderzoek geeft resultaat. “Het valt niet op korte termijn op, maar de langetermijneffecten zijn zeer ernstig”, zegt Robin van Houdt, senior onderzoeker hepatitis B bij de GGD Amsterdam. “De effecten zijn zeer lastig te bestrijden als de ziekte al sinds jonge leeftijd aanwezig is.”
Volgens Van Houdt is een op de drie mensen ter wereld weleens in aanraking gekomen met het hepatitis B-virus. “Zo’n 350 miljoen mensen zijn chronisch geïnfecteerd.” 8 tot 10 procent van de Chinese bevolking is langdurig geïnfecteerd. “In China raken mensen vaak tijdens de geboorte of op jonge leeftijd besmet. De kans om drager te worden is dan erg hoog en daarom is de prevalentie van het virus heel hoog. Dit in tegenstelling tot Nederland waar mensen pas op latere leeftijd, vaak via onveilige seksuele contacten besmet worden en dan veel beter in staat zijn het virus te klaren.”
Hepatitis B komt volgens Van Houdt veel voor in West-Afrika en Zuidoost-Azië. Volgens de Nationale Hepatitisstichting zijn 120.000 mensen in Nederland besmet met hepatitis B en C, evenredig verspreid over de twee categorieën. GGD Amsterdam zou de voorkeur geven om alle nationaliteiten in Amsterdam te laten testen, maar daarvoor krijgen ze geen toestemming van de gemeente. Het Nationale Hepatitis Centrum zegt gekozen te hebben voor Chinezen, omdat die relatief veel vertegenwoordigd zijn in Amsterdam.
Van Houdt verwacht in Amsterdam een opkomst van zo´n duizend mensen. “Dat is 25 procent van de vierduizend Amsterdamse Chinezen. 20 tot 25 procent is voor testdagen een hoge opkomst.” Henny Liu van Chinese ouderenvereniging Tung Lok verwacht achthonderd mensen. Tung Lok organiseert op 20 januari de eerste test- en voorlichtingsdag. Liu: “Omdat mensen geen effecten zien, zijn ze misschien niet geïnteresseerd. Daarom zijn dit soort dagen juist belangrijk.”