Wat voor beeld hebben buitenlanders van Amsterdam? NAP vroeg het aan diegenen die dat beeld mede bepalen: buitenlandse correspondenten in Nederland.
Amsterdam, 15 feb – Elsbeth Gugger is correspondent voor verschillende Zwitserse media waaronder Radio DRS, de publieke omroep en de Sonntags Zeitung. Naast haar journalistieke werk schreef zij ook Duitstalige reisgidsen over Amsterdam. Ze komt uit Zwitserland, werkt al 18 jaar in Nederland en woont met haar man op Zeeburg.
Waar bericht u zoal over?
“Toen ik hier net kwam berichtte ik vaak over drugs. Mijn eerste beeld in Amsterdam was een politieman die een arm om de schouder van een junk sloeg. Ik was in shock, kwam uit een totaal repressief klimaat en zag ineens dat het ook anders kon. En ik schreef over de Wallen, daar had ik mijn kantoor. In columns voor een Zwitserse popzender vertelde ik dat ik pooiers groet, dat was ondenkbaar in Zwitserland. De laatste tijd schreef ik onder meer over de opschoonacties op de Wallen en maakte ik een heel uur radio over het kraakverbod in Amsterdam.”
Wat vinden Zwitsers van uw verhalen?
“Als ik bericht dat de gemeente Amsterdam Dikke Charles heeft uitgekocht, dat de overheid miljoenen geeft aan een pornobaas, dan kunnen ze dat in Zwitserland niet begrijpen. Ik leg dan uit dat de gemeente minder overlast wil, dat dat past bij het typisch Nederlands pragmatisme.”
Schrijft u ook wel eens over minder clichématige onderwerpen als drugs, prostitutie en kraken?
“Ik heb de laatste jaren regelmatig bericht over het gedoe bij de verbouwingen in het Rijks, het Stedelijk en het Scheepvaartmuseum. Zo maakte ik een column voor het belangrijkste cultuurprogramma op DRS met de mededeling: als je kunst wilt opsnuiven moet je zeker NIET naar Amsterdam komen.”
Verschilt uw beeld van Amsterdam met dat van uw publiek?
“Ja, natuurlijk. Het is nog steeds zo dat jongeren naar Amsterdam willen om te blowen. Ik weet dat de stad veel leuker is dan zij kunnen zien. Ik weet dat er veel meer plekken zijn dan het Madame Tussauds en de Albert Cuyp.”
Waar moeten ze volgens uw reisgids dan naar toe?
“Ik stuur ze bijvoorbeeld naar de markt op Ganzenhoef omdat je daar zulke exotische spullen hebt, dat zien ze in Zwitserland nooit. En ik schrijf: ga over de grachten lopen en ga kijken. Het is een Duitse uitgever met groot bereik dus soms schrijf ik ook bewust niet over bepaalde plekken. Dan denk ik: dit restaurant is te klein, ik wil niet dat het vol met toeristen zit. Dan gaan ze de prijs omhoog doen en dan wordt het slecht.”
Is Amsterdam veranderd?
“De stemming is minder tolerant. Ik denk niet dat mensen minder tolerant zijn geworden, maar de stemming is opgefokter. Ik ga daarom vrijdag en zaterdagavond niet graag de binnenstad in. En er zijn meer woordvoerders gekomen. Gisteren belde ik de gemeente voor cijfers over toeristen die in Amsterdam onder de tram zijn gekomen. Moest ik daar geld voor betalen! De stad heeft zeker 500 voorlichters meer dan toen ik kwam. In Zwitserland kan ik rechtstreeks de ambtenaar bellen. Amsterdam zou zich beter kunnen verkopen als ze daar niet zo ingewikkeld over deden.”