Amsterdam, 4 feb – Kandidaten van televisieshows als Take Me Out lopen risico op juridische problemen als ze hun zwijgplicht na deelname niet nakomen. In het deelnemerscontract van dit programma staat dat kandidaten geen contact mogen hebben met de pers over hun deelname aan het programma zonder schriftelijke toestemming van productiebedrijf Blue Circle BV. Daarnaast mogen ze zich ‘ín geen geval negatief’ uitlaten over het programma.’
De kandidaten van Take Me Out dragen alle intellectuele eigendomsrechten op de opnamen ‘onvoorwaardelijk, volledig en exclusief over aan Blue Circle.’ Deze opnamen kunnen achteraf worden gemonteerd.
Zo raakte één van de deelnemers van Take Me Out bijna haar baan kwijt door het onderschrift over haar seksuele voorkeuren onder haar naam. Deze informatie moest zijn gebaseerd op een vooraf ingevulde enquête, maar zou door de programmamakers zijn verzonnen. Toen ze Blue Circle hiermee confronteerde, ‘was haar dossier niet meer te vinden’. Uiteindelijk werd ze gewezen op haar zwijgplicht, en wil dan ook niet met haar naam in de krant.
Blue Circle zegt niet op de hoogte te zijn van beledigde kandidaten. ‘Als iemand niet tevreden is over zijn deelname, mag hij ons altijd bellen voor een uitleg. Met pers gaan wij daarover niet praten. Voor zo ver ik weet is er nog niemand echt benadeeld’, aldus een juridisch medewerker van het productiebedrijf.
Daan den Heeten, persvoorlichter van Endemol dat onder andere Benelux Next Top Model en Cool Factor produceert, was vooral verbaasd over het verbod op negatieve uitlatingen over de programma’s. ‘Kandidaten van onze programma’s wordt soms gevraagd om geheimhouding, om zo te voorkomen dat de uitslag al bekend is voordat het programma überhaupt van start is gegaan. Dat is wat anders dan een totaal spreekverbod.’
Tomas Notermans, woordvoerder van Talpa Media Holding (The Voice of Holland, Echt Waar?!) begrijpt het verbod op negatieve uitlatingen over het programma wel. “Maar alleen totdat het programma is uitgezonden. In deze periode is het gelijk aan geheimhoudingsplicht, wat logisch is gezien de bescherming van de rechten van de producers.”
Advocaat Jens van den Brink, gespecialiseerd in mediazaken, zegt nog nooit een ontevreden deelnemer als cliënt te hebben gehad. “Ik ga er niet van uit dat producenten kandidaten bewust willen benadelen. In het Nederlands rechtssysteem is een contract niet heilig. Een deelnemer kan altijd zeggen dat bepaalde punten niet goed werden uitgelegd. Als hij met een goed verhaal komt, is de kans groot dat hij bij de rechter gelijkt krijgt.” Eerdere uitspraken op dit gebied kent de advocaat echter niet.