Alsof hij nog niet genoeg te doen had, wordt Humberto Tan vanaf oktober de anchor man van BNR Nieuwsradio. Dan is hij presentator van een roddelfabriek, sportjournalist, financieel journalist en zakenman. “Het gaat allemaal vanzelf.”
Humberto Tan (44) komt dicht bij je zitten als je met hem spreekt. Zijn antwoorden zijn resoluut, en hij praat (tot ergernis van critici) luid. Af en toe raakt hij je even aan om een punt duidelijk te maken. De woorden ‘schroom’ en ‘onzekerheid’ lijken niet in zijn woordenboek voor te komen. “Ik vind mezelf wel succesvol ja.”
Tan heeft dan ook weinig reden om bescheiden te zijn. Naast zijn werk als presentator bij RTL Boulevard (eens per week) en Eredivisie Live (elk weekend), wordt hij vanaf 4 oktober anchor man bij BNR Nieuwsradio. Hij volgt Bas van Werven op in de ochtend met On the move, één van de belangrijkste programma’s van de zender. Tijdens de open dag van de Johan Cruijff foundation in het Olympisch Stadion vertelt Tan hoe dat kon gebeuren. “Omdat Bas van Werven EénVandaag ging presenteren, werd ik gebeld door Paul van Gessel, de hoofdredacteur van BNR die me nog kende van de NOS. Hij zei: ‘Ik heb een uitdaging voor je. Wil je de nieuwe anchor man van BNR Nieuwsradio worden?’ Daar schrok ik wel van, ik dacht: huh?”
Koptelefoon
Zijn verbazing verdween als sneeuw voor de zon toen Tan hoorde naar wat voor persoon Van Gessel op zoek was. “Hij zei: ‘We zoeken iemand die breed geïnteresseerd is, die in jouw geval letterlijk, maar ook figuurlijk kleur kan geven aan de zender, die geaccepteerd wordt door onze luisteraars en die weet wat ondernemen is. Een bekende naam, maar ook iemand die journalistiek gewoon goed is.’ Ze hadden een lijstje gemaakt met wel zestig personen, maar de meesten vielen op een van deze criteria af. ‘Maar’, zei hij, ‘jij staat nog steeds op die lijst.’” Tan ging praten en woonde een uitzending bij. “Toen ik om zes uur die koptelefoon opzette wist ik wel: ja, dit lijkt me mooi.”
Radio-ervaring heeft Tan al. De afgelopen zomers verving hij Edwin Evers in de ochtendshow op 538. “Ik wist dus dat ik over een langere periode vroeg kon opstaan.” Maar is hij goed genoeg ingevoerd in de zakenwereld om bij BNR aan de slag te gaan? Tan trekt zijn wenkbrauwen op. “Ik ben zelf zakenman.” Hij doelt op zijn merk Humberto, dat hij lanceerde nadat hij was uitgeroepen tot de best geklede man van Nederland. Inmiddels gaat het niet alleen meer om pakken. Tan zit ook in schoenen, brillen, badhanddoeken en dekbedovertrekken. Wat hem betreft kan een zakenman ook een zakenjournalist zijn. “Dat conflicteert alleen als je het over je eigen zaak hebt. Maar als het bijvoorbeeld over Shell gaat; tja, ik tank bij Shell.”
Over een frivool beeld dat van hem zou kunnen zijn ontstaan doordat hij ook als roddeljournalist fungeert bij RTL Boulevard, maakt hij zich niet druk. “Daar heb ik niks mee”, antwoordt hij met een afwerend gebaar. “De mensen die ’s ochtends naar BNR luisteren, kijken ’s avonds naar Boulevard. Zo’n tien, twintig jaar geleden zou je misschien een punt hebben gehad, toen was die scheiding heel strikt. Dat is niet meer zo. Men kijkt nu vooral of iemand echt geïnteresseerd is. Je gesprekspartner weet snel genoeg of je bent ingevoerd of niet. En als je niet bent ingevoerd, word je snel genoeg afgevoerd. Dus daar maak ik me geen zorgen over.”
Econoom
Ook vindt Tan het onzin dat economie ingewikkeld zou zijn. “Het is geen rocket science. Het gaat om je kosten en je omzet en je winst, dat is overal hetzelfde. Gaan je kosten boven je uitgaven uit, dan heb je verlies.” En al die financiële producten dan, waarin zakenjournalisten toch helderheid zouden moeten kunnen scheppen? “Die snappen de mensen kennelijk zelf ook niet, want ze maken miljarden verlies. Als je me niet in drie zinnen kunt uitleggen wat je doet, dan snap je het eigenlijk niet.” Voor specialistische kennis, zoals het lezen van een balans, zegt Tan aan te kunnen kloppen bij gespecialiseerde collega’s. “Verder gaat het helemaal vanzelf. Je moet gewoon geïnteresseerd zijn.”
En met die interesse heeft Humberto Tan al veel gedaan. Van een rechtenstudie naar uiteenlopend journalistiek werk, maar ook een eigen merk beginnen. Hij benadrukt het liefst de overeenkomsten tussen al die dingen. “In eerste instantie ben ik Humberto. De basis ben ik, niet mijn werk. Ik ben breed geïnteresseerd, nieuwsgierig en enthousiast. Dat komt tot uiting in alle dingen die ik doe.” In zijn werk als journalist geniet Tan het meest van nieuws. Op ieder gebied. “Het is allemaal nieuws.” Hij zit nog vol van het interview dat hij onlangs deed met Johan Cruijff. Tan bracht ook Cruijffs kritische column over Ajax ter sprake, die afgelopen maandag in De Telegraaf stond. “Dat is de eerste keer dat hij daar in het openbaar iets over zei. Dat is toch geweldig?”
Toch zou de keuze tussen het journalistenbestaan en het zakenleven niet gemakkelijk voor hem zijn. “Ik wil helemaal niet kiezen. Het mooie aan een bedrijf is dat je met leeg A4-tje begint en dan ineens heb je een heel bedrijf. Gisteren kwam er op het vliegveld iemand naar me toe die zei: ‘Bedankt voor de schoenen.’ Dat is heel veel waard, daar word ik blij van.”
Kritiek
Tan blijft liever niet stilstaan bij dingen die fout zijn gegaan, of die zouden kunnen mislukken. “Het motto van deze Johan Cruijff-dag is: durf iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Dat is ook mijn motto.” Volgens hem is die insteek een gemene deler van mensen die succesvol zijn. “Ik vind mezelf wel succesvol ja, en met entertainmentnieuws, sportnieuws en algemeen nieuws ook erg breed. Dat is wel bijzonder, eigenlijk.” Kritiek doet hem dan ook niet veel “Als iemand kritiek levert vraag ik me wel eens af: wat is joúw bijdrage eigenlijk? Soms ga ik via Twitter ook het gesprek aan, dan vraag ik om argumenten. Meestal blijft het dan stil. Pas als je collega’s en veel van je luisteraars het slecht vinden, dat moet je er wat mee doen.”
Humberto Tan lijkt alle leuke dingen op zijn pad aan te grijpen. Hij sjeest van een Boulevard-uitzending naar de handdoeken-washandjesvergadering (“het belangrijkste aan een handdoek is dat-ie goed droogt”). Denkt hij ook vooruit over dingen die hij in de toekomst zou willen doen? “Het lijkt me geweldig om rond te reizen, foto’s te maken en verhalen te schrijven. Dat is weer wat anders, maar wel journalistiek. Voorlopig kom ik daar niet aan toe. De komende tien jaar ben ik druk zat.”